לוגו ספיר אסייג
לוגו ספיר אסייג

עולם הללא גלוטן

ללא גלוטן

עולם הללא גלוטן הוא עולם רחב ונרחב. הוא תופס תאוצה בשנים האחרונות והמודעות אליו הולכת וגודלת.
ניתן לראות יותר מוצרים, קמחים ומתכונים ללא גלוטן. יותר אנשים בקרבנו מזוהים כחולי צליאק, רגישים לגלוטן או שהם מחליטים באופן יזום להוציא את הגלוטן מחייהם מסיבות דיאטיות או אידיאוליגיות.
אך לפני שנבין מה ההבדל בין כולם, נסביר מה זה למעשה ללא גלוטן.

מה זה ללא גלוטן

בכדי להבין מה זה ללא גלוטן, עלינו להבין מהו גלוטן.
גלוטן החיטה נמצא כמעט בכל המאכלים שאנחנו אוכלים: לחמים, פסטות, עוגות, עוגיות, חטיפים שונים וכמעט בכל בצק אפשרי.
גלוטן החיטה הוא חלבון הנמצא בחיטה, שעורה ושיפון. הוא זה שמאחד בין חומרי הבצק וגורם לבצק להיות אלסטי ואוורירי בזכות רשת הגלוטן שהוא יוצר.
גלוטן מורכב משתי קבוצות עיקריות של גליאדין וגלוטנין.

בקרב אוכלי נטול הגלוטן ישנם שלוש קבוצות:
1. צליאק - כל מי שחולה במחלת הצליאק, או לפי הכינוי שנוצר "צליאקי", לא יכול לאכול גלוטן מסיבות בריאותיות.
צליאקים למעשה אלרגים לגליאדין שנמצא בגלוטן החיטה. הגוף מזהה את הגליאדין כעצם זר ולמעשה תוקף את המעיים.
פעולה זו יוצרת כאבי בטן עזים והפרעה בספיגת המזון בגוף. במידה וצליאקים ימשיכו לאכול מזון המכיל גלוטן הם יסבלו מכאבי בטן עזים ותופעות נוספות כמו שלשולים, עצירויות וכו'
ובנוסף יכולות להתפתח מחלות נוספות בגוף (ביניהן סרטן המעיים) ואף מוות.

2. רגישות לגלוטן/ אי סבילות לגלוטן - רגישות לגלוטן הינה שונה מצליאק.
צליאק מוגדר כמחלה ואילו רגישות לגלוטן לא מוגדרת כמחלה מאחר והיא לא מסכנת את האדם הסובל מכך.
אדם אשר סובל מרגישות לגלוטן יכול לסבול מאותם תסמינים כמו נפיחות בבטן, שלשולים, עצירויות וכאבי בטן עזים.
אך לא תהיה הדרדרות במצבו הבריאותי והסיכוי שלו לחלות במחלות עקב אכילת מזון המכיל גלוטן הוא נמוך הרבה יותר ואף אפסי.
רגישים לגלוטן למעשה הם בעלי מעי רגיש יותר ולכן סובלים מהתסמינים האלו, אם כי חולי צליאק סובלים ממעי חלש שלא מצליח לעכל את הגלוטן.

3. אוכלי נטול גלוטן מבחירה - יש האומרים שזה טרנד, יש האומרים שמדובר בסיבות אידיאולוגיות מתוך אמונה באורח חיים מסוים ויש האומרים שהמטרה היא לרדת במשקל.
אין אמת או שקר, הכל נכון.
הוכח מדעית כי אכילת גלוטן גורמת לנפיחות בבטן וכי מי שאוכל גלוטן ירגיש יותר "כבד" ממי שלא אוכל גלוטן.
יחד עם זאת, להוציא את הגלוטן לגמרי מהתפריט זה גם לא נכון ונבון במיוחד אם לא נותנים לגוף את התחליפים הנכונים לו.
לדוגמה - אדם שמחליט לרדת במשקל ומחליט שלא להיות ניזון מגלוטן וחיטה חייב לוודא ולדאוג שהגוף שלו מקבל תחליפים בריאים ושווי ערך לויטמינים של המאכלים האלו בכדי לא להיות באף חוסר.

עולם הללא גלוטן הינו עולם רחב ומגוון. המודעות אליו עולה וניתן לראות את זה כבר בכל מקום.
מתכונים שמתפרסמים ברשת, מוצרים על המדפים בסופר שיכולים להקל על כל אוכלי נטול הגלוטן ועד המעגלים החברתיים והמשפחתיים שלנו שבהם אנחנו שומעים יותר ויותר את המונח "ללא גלוטן".
אם בעבר ללא גלוטן היה נשמע כמו משימה בלתי אפשרית היום זה דבר שהוא הרבה יותר נגיש ונוח ליותר ויותר אנשים לגלות אותו ואפילו להינות ממנו ולבחור לחיות באורח חיים שכזה.

ללא גלוטן יקר יותר

יחד עם הנגישות אי אפשר להתעלם מהמחיר היקר שנדרש מאוכלי נטול הגלוטן.
בין אם אותו אדם מחויב לחיות אורח חיים נטול גלוטן מסיבות בריאותיות או בין אם הוא בוחר בזה מתוך אמונה שכך החיים שלו יהיו יותר טוב, עליו לשלם יקר יותר מהשאר.
הרבה אוכלי נטול גלוטן תוהים מדוע וההסבר הוא די פשוט וגם מוכיח שאף אחד לא מחפש "להוציא מהם יותר" מכיוון שהם אוכלי נטול גלוטן.
כאשר אוכלים מזון ללא גלוטן מכל סוג שהוא צריך להבטיח שתהליך הכנתו מתבצע בצורה סטרילית והרחק מגלוטן.
למעשה, הכל מתחיל במפעלים. ובארצנו הקטנטונת אין הרבה מפעלים נקיים מגלוטן ומאחר וההיצע לא רחב כל כך המחיר לתפעל מפעלים בודדים כאלו גבוה הרבה יותר.
על כן, המוצרים שמייצרים במפעלים אלו הם יותר יקרים בהשוואה למפעלים המכילים גלוטן ובעלי היצע הרבה יותר גדול ובהתאם לכך גם התחרות.
לצורך הדוגמא קילו קמח המכיל גלוטן לא יעלה למעלה מ-5 שקלים ואילו חצי קילו (500 גרם) קמח ללא גלוטן מגיע למחיר באיזור ה-20 ש"ח.
בהתאם לכך מתנהלים גם בתי הקפה, המסעדות, מזללות או כל בית עסק אחר המעוניין למכור ללא גלוטן, אך המצרכים שהוא רוכש מראש יקרים ולכן לא מאפשרים לו להשאיר את המחיר שווה בשווה עם מוצרים שמכילים גלוטן.
בנוסף, חשוב לציין כי אחוז אוכלי נטול הגלוטן הוא פחות או יותר כ-2% מכלל אוכלוסיית האזרחים במדינה ומאוד קשה להשוות את הביקוש למוצרים עם גלוטן למוצרים ללא גלוטן בהשוואה לכמות האוכלוסיה.
במידה ולא מייצרים בארץ ומייבאים מחו"ל, גם כאן יש את יוקר היבוא וצריך לכסות את העלויות.

כן, יש עוד דברים שצריך לתקן וללטש בעולם הללא גלוטן אך הוא מתקרב אלינו בהיר יותר ומובן יותר.
המודעות הולכת ונרחבת וזה טוב לדעת שיש לקהילה שלמה קצת יותר אור בקצה המנהרה.

במידה ויש לכם עוד שאלות, אתם תמיד יכולים לפנות אלי בתיבה מטה ולקבל מענה.
אוהבת, ספיר אסייג.

יש לך שאלה? רוצה לדבר איתי?
לוגו ספיר אסייג
ספיר אסייג: קונדיטוריה ומתכונים לכל רגע בחיים!
מומחית לעוגות ומאפים ללא גלוטן.
הזמנת מגוון עוגות, מארזים ועוגיות בחיפה, קריות, טירת הכרמל, ומושבי חוף הכרמל.
הצטרפו לקהילות שלי
קבוצת הפייסבוק שלי
קבוצת וואטספ לל"ג
© כל הזכויות שמורות - ספיר אסייג | Sapir Asayag
הרכישה באתר מאובטחת
visamastercard
envelopemenu
עגלת הקניות שלך0
אין מוצרים בעגלה
להמשיך בקניות
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram דילוג לתוכן