לוגו ספיר אסייג
לוגו ספיר אסייג

צליאק- כל מה שרציתם לדעת

צליאק

את הצליאק הכרתי כשהייתי בת 20. אחיינית שלי היא האדם הראשון שהכרתי שחלה במחלה הזו והיא הייתה רק בת שנה כשהיא התאשפזה בבית חולים עקב כאבי בטן עזים וחולשה גופנית חריפה.
אחרי שדאגנו לה מאוד והילדה עברה מספר בדיקות, הרופא קבע: יש לה צליאק.
אני מצאתי את עצמי די אבודה ואפילו ריחמתי עליה כי הנחתי שהיא לא תוכל להינות מאוכל לעולם (ואני מאמינה גדולה בכך שאוכל הוא ההנאה הכי גדולה של החיים).
אך המשפחה שלנו לא נתנה לה לרגע להרגיש בצד.
אמנם בהתחלה היה מאתגר, ואמא שלה, שהיא לא חובבת את המטבח, נאלצה לצאת מאיזור הנוחות ולמצוא פתרונות יצירתיים ומאכלים חדשים וגם איך לא, לשנות את כללי הבית.
גם הכללים שלנו השתנו, המשפחה המורחבת סביבה.
בארוחות שישי נאצלנו להיות הרבה יותר זהירים וגם אמא שלי, הסבתא של הצליאקית, שינתה את התפריט כך ש90% מהמאכלים אינם מכילים גלוטן בכדי שלייה תוכל להינות מהם.
אך יחד עם זאת, לייה, אחיינית שלי, גדלה וחיפשה איך לממש את החשקים שהיא רואה ברשת, אצל חברות אחרות בבית או סתם דברים שמתחשק.
היה לי קל להיכנס לנעליים של "מגשימת החלומות" שלה, מאחר וכל הזמן המשפחה שלי דאגה לחזק את העובדה שהיא לא שונה בשום צורה ואפשר להכין גם לה הכל ללא גלוטן.
אני מאמינה שזה נכנס לי כל כך חזק לתודעה שהמחשבה שחשבתי בהתחלה שהיא לא תצליח להינות מאוכל השתנתה ל- אין סיבה שהיא לא תהנה גם.
ואז התחלתי לעבוד: חקרתי, קראתי, ניסיתי, קניתי ושרפתי המון דברים בתנור בכדי להבין מה זה צליאק ואיך כן אפשר לצלוח אותו ולהינות מאוכל ושכל צליאקי יוכל להינות ולהגשים את החשקים שלו.

אז מה זה צליאק בעצם?

כדי להבין מהי מחלת הצליאק, אנחנו צריכים קודם להבין מה זה גלוטן. כי משם הכל מתחיל בעצם.
גלוטן החיטה נמצא כמעט בכל המאכלים שאנחנו אוכלים: לחמים, פסטות, עוגות, עוגיות, חטיפים שונים וכמעט בכל בצק אפשרי.
גלוטן החיטה הוא חלבון הנמצא בחיטה, שעורה ושיפון. הוא זה שמאחד בין חומרי הבצק וגורם לבצק להיות אלסטי ואוורירי בזכות רשת הגלוטן שהוא יוצר.
גלוטן מורכב משתי קבוצות עיקריות של גליאדין וגלוטנין. ופה זה השלב שנכנס הצליאק.
מערכת החיסון של חולי הצליאק מזהה בטעות את הגליאדין כגוף זר ותוקפת את המעיים. דבר זה יוצר הפרעה בספיגת המזון והחולה במחלת הצליאק יסבול מכאבי בטן עזים.
אז למה זה מסוכן?
נכון, כאבי בטן זה לא דבר שהוא מסוכן בדרך כלל. אך במידה וחולה צליאק יאכל גלוטן בתדירות יום יומית, מעבר לכאבי הבטן העזים, הדבר יכול להוביל למחלות קשות (ביניהן סרטן המעיים) ואף למוות.
הרבה מתבלבלים אך צליאק אינו מוגדר כאלרגיה אלא כמחלה של ממש.
ישנם גם אנשים שמוגדרים כרגישים לגלוטן אך הם לא מוגדרים כצליאקים וזה חשוב כי הם לא יסבלו כמו צליאקים או לחילופין המצב הבריאותי שלהם לא יוכל להדרדר כמו של הצליאקים.
כמובן שצליאק זהו שמה הלועזי של המחלה.
בעבר מחלה זו נקראה כרסת, מאחר והיא גורמת לכרס קטנה אצל כל אדם שחולה בצליאק אך היום שינו את שם המחלה, ושמה העברי הינו: דגנת.
בעבר מחלה זו הייתה פחות ידועה ולמזלנו, המודעות למחלת הצליאק הלכה וגברה. ניתן לשמוע עליה כבר בגילאים יותר צעירים כבר מילדים שנמצאים בבית הספר ואפילו בגן.
היום אין כמעט מעגל חברתי שלא נוכח בו צליאקי.
ניתן גם להבחין זאת בסופרים, ובמיוחד בחג הפסח, שהמבחר יותר עשיר ומגוון והקמחים הולכים וממלאים את המדפים וחברות שונות מרימות את הכפפה בכדי שלא יחסר לאף צליאקי דבר.

תסמינים

אז איך נדע האם אנחנו גם חולים בצליאק?
ראשית, יש את הסימפטומיים הקלאסים: כאבי בטן חריפים, יציאות רכות וחולשה גופנית.
כמובן שכל אלו יכולים להתרחש לנו בגוף גם אם אנחנו לא חולים בצליאק ומדובר רק בוירוס. איך נדע להבדיל? לפי התכיפות.
במידה והדבר קורה רק אחרי אוכל, לאורך זמן, ומדובר בכאב שלא מרפה מהגוף למשך תקופה ממושכת ייתכן כי אתם חולים בצליאק.
מעבר לסימפטומיים הקלאסים יש מחלות יותר חריפות שיכולות להתפרץ עקב חוסר טיפול במחלה/ עקב חוסר מודעות שאותו אדם חולה במחלה, כמו סרטן המעיים ואף מוות.
נשים בנוסף יכולות לסבול מאי פיריון או היריונות שלא יחזיקו מעמד ועקב כך אותן נשים יסבלו מהפלות.

אבחון

ישנן דרכים שונות לאבחן את מחלת הצליאק.
בדיקות גנטיות, בדיקות דם והבדיקה הבטוחה ביותר הינה בדיקת הביופסיה.
בבדיקות הגנטיות ניתן לבדוק האם קיים בגופנו הגן שיכול לשלול בוודאות שקיימת לנו בגוף מחלת הצליאק.
בדיקות הדם ניתן לבדוק האם קיימים הנוגדים ההכרחיים בגופנו שיוכלו להתמודד מול מחלת הצליאק
ובבדיקות הביופסיה אנו יכולים לקבל את התוצאות המדויקות ביותר מאחר והבדיקה הינה באופן ישיר מול המעיים שלנו.

טיפול במחלה

אין טיפול תרופתי במחלה כמו מחלת הצליאק.
הטיפול הכי טוב שהרפואה יכולה להציע לנו בשלב זה הינו הימנעות טוטאלית ממאכלים המכילים גלוטן.
כמובן, חשוב לציין, כי במידה וחולה צליאק בא במגע ואכל מאכל ללא גלוטן לא בהכרח כי יצוצו לו מחלות מסוכנות בגוף ביום למחרת.
סביר להניח כי הוא יסבול מכאבי בטן עד שיעבור. כל המחלות שרשמנו מעלה, הן מחלות שמתפתחות עם השנים ובטווח הארוך גורמות לגוף ולבריאות שלנו נזק.
על כן, צריך להימנע ממאכלים ללא גלוטן וממאכלים שבאו במגע עם גלוטן בכדי להימנע עד כמה שאפשר ולא להכניס את האוכל המזיק לגוף שלנו.

מקווה שכעת, אתם יודעים קצת יותר מהו צליאק.
במידה ויש לכם עוד שאלות, אתם תמיד יכולים לפנות אלי בתיבה מטה ולקבל מענה.
אוהבת, ספיר אסייג.

יש לך שאלה? רוצה לדבר איתי?
לוגו ספיר אסייג
ספיר אסייג: קונדיטוריה ומתכונים לכל רגע בחיים!
מומחית לעוגות ומאפים ללא גלוטן.
הזמנת מגוון עוגות, מארזים ועוגיות בחיפה, קריות, טירת הכרמל, ומושבי חוף הכרמל.
הצטרפו לקהילות שלי
קבוצת הפייסבוק שלי
קבוצת וואטספ לל"ג
© כל הזכויות שמורות - ספיר אסייג | Sapir Asayag
הרכישה באתר מאובטחת
visamastercard
envelopemenu
עגלת הקניות שלך0
אין מוצרים בעגלה
להמשיך בקניות
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram דילוג לתוכן